Rekordszámú jelentkezés az idei MOL Tehetségtámogatón

•      Hatszáznál több pályázat érkezett a MOL Tehetségtámogató idei kiírására
  •      Közel 2.000 tehetséges fiatal igényelt összesen több mint 4.500.000 lej támogatást
  •      Az eddigi 17 kiírás keretében, 2006-2022. között, 3.340 fiatal sportoló és művész nyert összesen több mint hatmillió lej támogatást

Kolozsvár, 2022. augusztus 23. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 17. MOL Tehetségtámogató pályázati eredményeit. Az idén 205 pályázat és 592 fiatal sportoló és művész részesül összesen 583.549 lej támogatásban. A 17 kiírás során, 2006-tól kezdődően, a MOL Tehetségtámogató 3.340 fiatalnak nyújtott 6.050.593 lej támogatást a szakmai fejlődésük, pályafutásuk folytatása érdekében elkészített pályázatok megvalósítására.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál – Besztercebánya, 2022. július – hazai résztvevői közül 11 a MOL Tehetségtámogató kedvezményezettje volt: Badea Robert Andrei, Coman Darius Ștefan, Constantinescu Alexandru, Diamandescu Eliza, Nagy Nándor – úszás, Balogh Hanna – cselgáncs, Niculae Melisa Anamaria, Prâsneac Alexandru – atlétika, Novák Edmond, Posea Silvia Maria – kerékpár, Marcu Norbert Mihai – torna.

„Öröm és megtiszteltetés az ország legjobb fiatal sportolói és művészei közé tartozókat támogatni, akiknek lehetőségük lesz résztvenni nemzetközi versenyeken, kiállításokon, konceteken fesztiválokon. Kétségtelen, hogy még hallani fogunk róluk és büszkék lehetünk az eredményeikre.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia igazgatója

A MOL Tehetségtámogató idei kiírására az ország 38 megyéjéből és a fővárosból 601 pályázat érkezett – az eddigi legtöbb a 17 kiírás során – amelyek keretében 1.911 tehetséges fiatal igényelt összesen több mint 4.500.000 lej támogatást. A rendelkezésre álló 583.549 összegű alapot két szakértői bírálóbizottság javaslata alapján osztották szét 205 nyertes pályázat között, 592 tehetséges fiatal számára. A 118 nyertes sportpályázat támogatására 223.500 lejt, az 50 művészetire 199.999 lejt, és a 18 év fölötti korcsoport 37 nyertes pályázatára160.050 lejt fordítottak.

„A MOL Tehetségtámogató országos szinten ismert, ebben a tárgykörben az egyetlen olyan, amely 17 egymást követő kiírással büszkélkedhet. Ismertté vált a kiváló eredményeket elért különleges nevelési igényű tehetséges fiatalok körében is, akik közül az idén pályázott és nyert támogatást Livia Frona zongoraművész, Alexandru Turcanu úszó és a szépvásári / Târgu Frumos Moldova Speciális Középiskola Goalball csapata. Az érdeklődők egész évben elérhetnek minket, és folyamatosan tájékozódhatnak a Program facebook-csoportjában is – https://www.facebook.com/groups/441998506375878” nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.
A részleges vagy teljes támogatást nyert pályázatok névjegyzéke megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro oldalakon.

A programról:
A MOL Tehetségtámogató program keretében egy pályázó legtöbb 10.000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre. A 17. kiírás támogatási kerete 223.500 lej a sport kategóriában, 199.999 lej a művészetiben, 160.050 lej pedig azok rendelkezésére áll, akik az elmúlt években sikeresen pályáztak, de időközben betöltötték 18. életévüket. A program tizenhat kiírása során, 2006-2022 között, 3.340 tehetséges fiatal nyert – közülük egyesek több évben is – 6.052.000 lej feletti összértékű támogatást 2.542 pályázat révén.

A művészeti zsűri:
Márkos Albert, hegedűművész, a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertmestere – a zsűri elnöke, Miriam Cuibus, színművész, a Kolozsvári Nemzeti Színház társulatának tagja, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, Timotei Nădășan, grafikus, az IDEA kortárs művészeti folyóirat igazgatója, Nelida Nedelcuț, egyetemi tanár, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia prorektora, Erich Türk, orgonaművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára.

A sportzsűri:
Violeta Beclea-Székely, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes atléta, a Román Olimpiai és Sportbizottság kommunikációs és marketingosztályának igazgatója – a zsűri elnöke, Pompiliu Nicolae Constantin, a bukaresti Sport- és Testnevelési Egyetem oktatója, Loredana Dinu, vívó olimpiai bajnok, Narcisa Lecușanu, a Nemzetközi Kézilabdaszövetség ügyvezetőségi tagja, Adrian Rădulescu, a Bukaresti Navi Sportklub edzője, 2021-es Mentor díjazott, Marian Ursescu, sportújságíró, az Eurosport munkatársa.

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával törekszik megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerőjével, több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 1940 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, amelyből 243 Romániában működik.

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 243 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

m: +40 730 230 861| @: efelmeri@molromania.ro