Mentor Gála Európa Kulturális Fővárosában


Mentor Gála Európa Kulturális Fővárosában

 

  •      Tíz kiváló tanárt és edzőt díjazott a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a 13. alkalommal megrendezett Mentor Gálán;
  •      A gálaest díszmeghívottja a temesvári származású Ioan Holender volt, aki a Bécsi Állami Opera története során a leghosszabb ideig látta el az intézmény igazgatói tisztségét;
  •      A díjátadás után meghirdették a Mentor Díj 14. kiírását, amelyre az év végéig lehet jelölni.

Temesvár, 2023. április 28. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 13. alkalommal adta át a kiváló tanárok és edzők pedagógiai tevékenységét elismerő Mentor Díjat. A gálaestre április 26-án került sor Temesváron, Európa Kulturális Fővárosában, az Új Ezredév Református Központban. A tanítványok és szülők jelölése szerint különleges eredményeket elért tanárok és edzők a munkájuk nyilvános elismerése mellett egyenként 8.000 lej pénzjutalomban részesültek és átvették a Mentor-trófeát, Ioan Nemțoi képzőművész alkotását. 

A Mentor Díjat 2010-ben alapították és azóta évente adják át, ezáltal is nyilvánosan kifejezve a tanárok, edzők, oktatók számára, hogy a diákjaik, a szülők és azok a közösségek, amelyekben tevékenységüket kifejtik, egyaránt értékelik és megbecsülik munkájukat. Olyan oktatókat díjaznak, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, és akiknek áldozatvállalása, munkája pozitívan befolyásolta tanítványaik életét és fejlődést, nagyban hozzájárult képességeik kibontakoztatásához. 

„Az én mentoraim, köztük a Temesvári Opera megalapítója, Aca de Barbu, a temesvári Wiener Zsigmond, valamint egykori tanáraim a Temesvári Műszaki Egyetemről, segítettek engem elindulni az érvényesülés útján. Bejárva ezt az utat, megpróbáltam átadni valamit a fiataloknak, a tanítványaimnak mindabból, amit én kaptam, amit megvalósítottam. Így néhány évtized során magam is mentorrá váltam egyesek számára, tanulva és tanítva” nyilatkozta Ioan Holender, a Bécsi Állami Opera igazgatója, több mint hét évtizedes tevékenységének fényében. 

„Noha egy ország harmonikus fejlődésében az oktatás rendkívüli fontossággal bír, az oktatók munkája sajnos nem részesül a megérdemelt nyilvános elismerésben. A MOL Románia azokra a tanárokra és edzőkre hívja fel a figyelmet, akik kitartó munkájukkal meghatározó szerepet játszottak a fiatalok életében, fejlődésükben és későbbi sorsuk alakulásában. A Mentor Díjjal minden évben elismerjük a kiváló oktatók szakmaiságát és nevelő, jellemformáló tevékenységét. Bár a díjak száma korlátozott, tudjuk, hogy számos odaadással dolgozó tanár munkálkodik az országban, és bízunk benne, hogy tanítványaik vagy a szülők jelölni fogják őket erre a díjra.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A gálaest házigazdája Roxana Morun újságíró, a Román Televízió temesvári munkatársa volt, aki 2011-2016 között részt vett a MOL Gyermekgyógyító pályázatainak elbírálásában.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2022. május–december között beküldött 238 jelölésből. A jelölések magas száma azt mutatja, hogy a Mentor Díj ismert, és a jelölések által a közösségek szeretnék kifejezni megbecsülésüket a fiatal generációkat ösztönző pedagógusok iránt. 

A rendezvényen meghirdették a Mentor díj 2023. évi, 14. kiírását. December 31-ig egyénileg vagy csoportosan lehet jelölni a Mentor Díjra olyan tanárt vagy edzőt, akinek jelentős szerepe volt tanítványai életében és fejlődésében.

„Minden jelölés az eligazító értékeket hordozó pedagógusokkal és tanítványaikkal való találkozás örömét hordozza. Minden jelölés az igazi mentorok által megteremtett érték és szép közelébe visz. A mostani kiírásban nem nyertes jelöléseket újra lehet fogalmazni és be lehet nyújtani a következő években. A formanyomtatvány elérhető A Közösségért Alapítvány honlapján. A jelölések kiértékelése elsősorban az ajánlásokban megfogalmazott tájékoztatások és leírások alapján történik” – mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője. 


A 2022. évi Mentor díjazottak:
Bodea György, kémiatanár, Szilágycseh
Csavar Mária, román nyelv- és irodalomtanár, Gyergyószentmiklós
Maria Cristina Dan, hegedűtanár, Temesvár
Dobra Judit, magyar nyelv- és irodalomtanár, Sepsiszentgyörgy
Ilie Crinu Florinel, kajakedző, Bukarest
Lipták Martin, úszóedző, Arad
Cristian Mihai Maliș, evezőedző, Orsova
Liliana Pîntea, könyvtáros, Hangu, Neamț
Ilie Rus, fizikatanár, Belényes
Mihai Trandafirescu, cselgáncsedző, Ploiești

A díjazottakról készült rövidfilmeket megtekinthetők itt.

További részletek a www.molromania.ro és a www.kozossegert.ro honlapon.

***

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerőjével, több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 1940 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában, amelyből 243 Romániában működik.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 253 töltőállomást működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 260 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. 

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával törekszik megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat
András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro
Felméri Erzsébet
PR és CSR koordinátor
MOL Románia
m: 0730 230 861| @: efelmeri@molromania.ro