Ingyenesen végezheti el a sofőriskolát 35 hátrányos helyzetű fiatal a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány támogatásával zajló  Jogosítvány a jövőhöz program keretében


Ingyenesen végezheti el a sofőriskolát 35 hátrányos helyzetű fiatal a
MOL Románia és A Közösségért Alapítvány támogatásával zajló 
Jogosítvány a jövőhöz program keretében

     35 fiatal pályázatát ítélték sikeresnek a Jogosítvány a jövőhöz program 9. kiírásában, B, C/CE, és D/DE kategóriájú gépjárművezetői engedély megszerzésének támogatására;
     A MOL Románia finanszírozásából fedezni lehet a sofőriskola költségeit és járulékos kiadásait;
     A program korábbi nyolc kiírásában 337 fiatal nyert hasonló támogatást;

2024. március 5., KOLOZSVÁR – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány közzétette a 2023. november végén meghirdetett Jogosítvány a jövőhöz program kilencedik kiírásának pályázati eredményeit. A 381 beérkezett pályázat kiértékelése nyomán 35 hátrányos helyzetű fiatal részesül összesen 140.000 lej támogatásban a sofőriskola költségeinek és járulékos kiadásainak fedezésére. A program eddigi kilenc kiírásában összesen 372 fiatal kapott anyagi támogatást a sofőriskola elvégzéséhez. 


A 2023. november 24. és 2024. január 24. közötti kéthónapos pályázati időszakban 381 fiatal nyújtott be támogatási kérelmet, ezzel túllépve a jelentkezések minden eddigi számát a 2015-ben indított program keretében. Pályázatok érkeztek az ország 39 megyéjéből és a fővárosból. A 381 pályázó közül 319 fiatal B, BE és B átalakított személygépkocsi kategóriára, 51 C és CE, 7 D és DE kategóriára, 4 mezőgazdasági vontatóra és egy villamos vezetéséhez szükséges kategóriára igényelt támogatást.


„A hátrányos helyzetű fiataloknak nagyobb kihívást jelent a munkavállalás, szerény anyagi lehetőségeik akadályozhatják őket a jobb munkahelyekhez szükséges képesítések megszerzésében. A Jogosítvány a jövőhöz program révén a nehéz helyzetben lévő fiataloknak segítünk: rendelkezésükre bocsátunk anyagi forrásokat a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez, bármely kategóriában. Ezáltal konkrét segítséget nyújtunk, hiszen megkönnyítjük a hozzáférést egy klasszikus és hasznos eszközhöz, amely egyben olyan képesítést is jelent, amelynek birtokában nagyobb eséllyel szállhatnak versenybe a munkaerőpiacon. A Jogosítvány a jövőhöz azon hagyományos programjaink egyike, amellyel a MOL Románia segíti a közösségeket, amelyekben maga is tevékenykedik és továbbra is elkötelezettek maradunk a hathatós segítséget nyújtó programokba történő befektetések mellett” – nyilatkozta Mozga Gábor, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.


A kedvezményezett fiatalok 21 megyéből származnak – Argeș, Bákó, Bihar, Botoșani, Brassó, Călărași, Galac, Gorj, Hargita, Hunyad, Iași, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szucsáva, Temes, Tulcea, Vrancea –, valamint Bukarestből. A 35 nyertes pályázó közül harminc B, négy C/CE és egy D/DE kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez részesül támogatásban. 

„A nyertes fiatalokkal szerződést kötünk, ezt követően pedig egy hónapon belül beiratkoznak a lakhelyük szerint általuk kiválasztott sofőriskolába. Közösen megállapítjuk azokat a határidőket, amíg elvégzik az iskolát és beiratkoznak a vizsgákra. A program tízedik kiírását november végén hirdetjük meg. Az érdeklődők honlapunkról tájékozódhatnak vagy felkereshetnek bennünket telefonon is” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.


A nyertes pályázók névsora megtekinthető itt A Közösségért Alapítvány internetes honlapján.
A Jogosítvány a jövőhöz A Közösségért Alapítvány negyedik hosszútávú programja, amelynek célja a helyi közösségek fejlesztésének elősegítése, illeszkedve a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájához. A gépjárművezetői engedély egy valós segítséget jelent a hátrányos helyzetű fiataloknak a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben, a munkavállalásban.

A Jogosítvány a jövőhöz programról
A Jogosítvány a jövőhöz programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. A program anyagi támogatást biztosít 17-25 éves, hátrányos helyzetű fiatalok részére, B, C, D kategóriájú, beleértve traktor, trolibusz és villamos, gépjárművezetői engedély költségeinek fedezéséhez, akik számára a gépjárművezetői engedély feltétel vagy előny a munkavállalásnál, vagy hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában azoknak, akik már dolgoznak.
A Jogosítvány a jövőhöz programot fennállása óta két országos versenyen díjazták: 2018-ban a Civil Társadalom Gáláján, 2017-ben a Romanian CSR Awards-on.
A korábbi nyolc kiírásban összesen 165 fiatalnak sikerült megszerezni a hajtási engedélyt, 91 fiatal pedig még tanul vagy vizsgára készül, illetve az idén iratkozik be a sofőriskolába.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerőjével, több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskerdelmi hálózata több mint 1940 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában, amelyből 243 Romániában működik.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 29 éve van jelen a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat jelenleg 238 töltőállomást működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 258 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. 2005-ben a MOL Románia, olajipari vállalatok közt elsőként indított hűségprogramot, amelyet folyamatosan fejlesztett, egyre jobb digitális élményt nyújtva az ügyfeleknek. A társaság befektetett az elektromos jármű töltési infrastruktúrájának fejlesztésébe, a töltők 41 állomáson 96 elektromos jármű egyidejű töltését teszik lehetővé. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek, és befektet társadalmi felelősségvállalási programjaiba olyan területeken, mint az oktatás, a sport, az egészségügy vagy a környezetvédelem. A MOL Románia legelső helyi szintű társadalmi felelősségvállalási kezdeményezése a Zöldövezet program, amelynek 2024-ben már a 18. kiadását hirdették meg. Ennek a programnak köszönhetően több mint 250 000 személy vett részt önkéntesként vagy kedvezményezettként olyan tevékenységekben, amelyek célja a környezetvédelemhez való személyes hozzájárulás fontosságának hangsúlyozása. A vállalat legújabb társadalmi flelősségvállalási kezdeményezését „A családnak elsőbbsége van!” közlekedésbiztonsági platformot 2023-ban indította el, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés kockázataira, és elősegítse a felelősségteljes magatartást.

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával törekszik megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro

Felméri Erzsébet
PR és CSR koordinátor
MOL Románia
m: 0730 230 861| @: efelmeri@molromania.ro