Eredményhirdetés - MOL Gyermekgyógyító

Gygyhulogo

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító 13. pályázati kiírásának eredményeit. A MOL Románia által biztosított 400.000 lejes támogatási alapból 17 civil szervezet részesül. A programban finanszírozott pályázatok 678 krónikus vagy gyógyíthatatlan beteg, illetve fogyatékkal élő gyermek és hozzátartozóik számára biztosítanak emocionális és művészetterápiás foglalkozásokat, pszichoszociális beavatkozásokat. 

 

 

Nyertes pályázatok

 

A kolozsvári székhelyű Yuppi Tábormozgalom kalandterápiás táborokat fog szervezni negyven daganatos vagy autoimmun betegségekkel küzdő gyermek és testvéreik részére.

A Lélekszirom Egyesület (Lázári, Szatmár megye) munkatársai Metamorphoses meseterápiával harminc emocionális zavarral élő gyermeknek fognak segíteni. A Bambini in Emergenza Alapítvány programja meseterápia mellett művészetterápiás és sporttevékenységeket tartalmaz, melyen az alapítvány által működtetett Andrea Damato Gyermekvédelmi Központ összes kedvezményezettje részt vesz.

Három szervezet biztosít állat-asszisztált terápiás programokat. A gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány és a marosvásárhelyi Patadallam Egyesület lovasterápiás foglalkozásokat fog szervezni fogyatékkal élő gyermekek számára, míg a kolozsvári Kozmutza Flóra Egyesület pályázatában huszonkilenc gyermek vesz részt, akik kutyaterápiás foglalkozásokban fognak részesülni.

Több egyesület kombinált művészetterápiás foglalkozásokat fog biztosítani beteg vagy fogyatékos gyermekeknek. A Răzvan Barátai Egyesület (Marosvásárhely) huszonöt szenzoros problémákkal vagy autizmusspektrum-zavarral diagnosztizált gyermek részére szerveznek zenés, mozgásos, művészet- és játékterápiás programokat. Az Entuziart Egyesület pályázata a bukaresti Szent Miklós Speciális Gimnáziumi Iskola negyvenöt tanulójának emocionális készségfejlesztését célozza művészetterápiával – zene, mozgás, tánc, valamint a vizuális művészetek terápiás alkalmazásával. A marosvásárhelyi Talentum Alapítvány diszfunkcionális családok megsegítését tűzte ki célul, a művészetterápián, valamint szerepjátékokat és egyéb terápiás játékokat ötvöző, valamint szabadtéri tevékenységeken gyermekek és szülők egyaránt részt vesznek. Gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő gyermekek és serdülők számára szervez kombinált művészetterápiás tevékenységeket a bákói Fény Egyesület. A Romániai Prader Willi Egyesület (Zilah) szakemberei játék- és művészetterápiát, illetve viselkedésterápiát fognak alkalmazni a NoRo Központ ötven kedvezményezettje számára. A bukaresti P.A.V.E.L. Egyesület pályázatának célja rákos gyermekek pszicho-szociális rehabilitációja; a beteg gyermekek kórházi napjait szerepjátékokkal, OH metaforikus kártyákkal, pszichodramatikus játékokkal és relaxációs technikákkal fogják megszépíteni.

A fővárosi Urbán Fejlődésért Egyesület multiszenzoriális játékokat fog használni látássérült gyermekek emocionális és kognitív készségeinek fejlesztése érdekében.

Fogyatékkal élő gyemekek életminőségének javítását tűzte ki célul a sepsiszentgyörgyi Vízalatti Kutatások Központja pályázata, melyben a TUSMA módszert (hidroterápiás és zeneterápiás elemek kombinációja), valamint imaginációs technikákat alkalmaznak.

A színjátszás terápiás alkalmazása két pályázatban foglal el központi szerepet. A bukaresti Parada Alapítvány tizennyolc autizmus spektrumzavarral vagy egyéb fogyatékkal diagnosztizált gyermeknek segít önbizalmuk növelésében és érzelmi készségeik javításában szerepjátékkal, pantomimmel és bohócok közbenjárásával. A S'artR - vient de l'âme Egyesület (Medgyes) pedig bábozással, dramatikus játékokkal és az Éneklő Kórház zeneterápiás programjával segít húsz intézményben nevelkedő gyermeknek érzelmeik kifejezésében és kommunikációs, kapcsolatteremtő képességeik fejlesztésében.

A nagyváradi Grund Community Egyesület egy szenzoriális ösvény létrehozását tervezi, amely sajátos nevelési igényű és tipikus gyermekek számára biztosít eredeti, szabadtéri tanórákat, melyeken a tanulás és a gyakorlati tapasztalat harmonikusan ötvöződik.