Rezultate - Program MOL pentru sănătatea copiilor

Közösségért Alapítvány Sanatate_fekvo almárka logó_RO_feher.jpg

MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 13-a, 2021. Se vor finanța 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale în beneficiul a 678 de copii care trăiesc cu diferite dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. Suma totală alocată pentru implementarea acestor proiecte este de 400.000 de lei. 

 

Proiecte câștigătoare

 

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj, va organiza tabere de terapie recreativă și aventură pentru patruzeci de copii bolnavi de cancer sau boli autoimune și pentru frații lor.

Asociația Petale de Suflet din Lazuri, județul Satu Mare va organiza două tabere pentru treizeci de copii diagnosticați cu tulburări emoționale, recurgând la puterea vindecătoare a poveștilor, după metoda „Metamorphoses”. Fundația Bambini in Emergenza va utiliza, alături de terapia narativă, elemente de terapie prin artă și activități de sport pentru a crește reziliența copiilor aflați în îngrijirea Centrului Pilot Andrea Damato din Singureni, Giurgiu.

Trei organizații vor derula activități terapeutice asistate de animale. Fundația Salvator din Gheorgheni și Asociația Ritmul Copitelor din Târgu Mureș vor organiza sesiuni de terapie asistată de cai (hipoterapie) pentru copii cu dizabilități, iar Asociația Kozmutza Flóra va oferi ședințe de terapie asistată de câini pentru douăzeci și nouă de elevi ai Școlii Gimnaziale pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flóra din Cluj.

Mai multe organizații vor implementa proiecte care oferă susținere beneficiarilor îmbinând diverse metode de terapie prin artă. Proiectul propus de Asociația Prietenii lui Răzvan din Târgu Mureș vine în ajutorul a douăzeci și cinci de copii diagnosticați cu autism și tulburări senzoriale, oferind ședințe de terapie prin arte și joc - muzică, mișcare, teatru, modelaj și sandplay. Asociatia Entuziart va susține dezvoltarea abilităților emoționale a patruzeci și cinci de elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale Sfântul Nicolae din București prin ateliere de terapie prin artă - muzică, mișcare și dans, arte vizuale. Fundatia Talentum din Târgu Mureș și-a propus întrajutorarea unor familii disfuncționale, creând un spațiu terapeutic pentru copii și părinți deopotrivă, utilizând jocuri terapeutice, art-terapie, jocuri de rol și activități în aer liber. Asociatia Lumina din Bacău va contribui la îmbunătățirea calității vieții a douăzeci și cinci de copii și adolescenți cu boli incurabile în stadii avansate și terminale prin art-terapie combinată, iar Asociația Prader Willi din România, cu sediul în Zalău, va organiza ședințe de terapie prin joc, terapie comportamentală și art terapie pentru cincizeci de beneficiari ai Centrului NoRo. Asociatia P.A.V.E.L. va interveni cu jocuri de rol, carduri metaforice, tehnici psihodramatice, activități de relaxare și alte metode în vederea creșterii capacității de reabilitare psiho-socială în fața stresului legat de boală și spitalizare pentru copiii oncologici.

Asociația pentru Dezvoltare Urbană din capitală va facilita dezvoltarea emoțională și cognitivă pentru șaizeci de copii cu dizabilități de vedere prin utilizarea unor jocuri multisenzoriale.

Asociația Centrul de Cercetări Subacvatice din Sfântu Gheorghe vine în ajutorul unor copii cu dizabilități utilizând metoda TUSMA – elemente de meloterapie și hidroterapie – combinată cu tehnici de imaginație ghidată, în vederea creșterii calității vieții a micilor beneficiari.

Arta scenică este utilizată în scop terapeutic în două proiecte. Fundația Parada din București va ajuta optsprezece copii cu dizabilități și cu tulburări de spectru autist prin clovn-terapie, jocuri de rol, mimă și pantomimă în îmbunătățirea încrederii în sine și în gestionarea emoțiilor, iar Asociația S'artR - vient de l'âme din Mediaș va sprijini prin puppet play, jocuri dramatice și metoda Singing Hospitals douăzcei de copii instituționalizați în îmbunătățirea abilităților de comunicare, exprimare și relaționare.

Asociatia Grund Community, cu sediul în Oradea, va realiza o potecă senzorială în natură, pentru copii cu CES și copii tipici, un cadru unde teoria și practica din actul educativ sunt îmbinate experiential, în mod armonios.